Guide til truckværn og afspærringer

Guide til truckværn og afspærringer

Pas på: Der er fare for kollision! I de fleste industrielle områder og fabrikker er der dagligt en risiko for ulykker og maskinskader. Med lidt held vil de fleste af de ulykker ende med blot nogle ridser i lakken, men da der er en risiko for seriøse personskader, bør det ikke tages let på.

Men bare rolig, du behøver ikke at vikle dine medarbejdere og udstyr ind i bobleplast for at være sikker. Afspærringer og påkørsels-/truckværn er en simpel og smart måde at undgå uheld og skader på i den daglige drift.


Brug truckværn og afspærringer

I den daglige drift er der ofte et stort tidspres – især når det kommer til intern transport, på- og aflæsning. Men det kan ofte resultere i ulykker, hvis man ikke er forsigtig.

 

Så simpelt er det at øge den operationelle sikkerhed

Truckværn og afspærringer har vist sig at være en simpel, men effektiv foranstaltning til at øge den operationelle sikkerhed i produktionsområder. De kan bl.a. adskille trafik- og arbejdsområder, regulere intern trafik, sikre opbevaringsfaciliteter og rydde veje. De kan også bruges til at afspærre fareområder, byggepladser og midlertidige forhindringer for at undgå uautoriseret adgang.

Afspærringer og påkørselsværn er også en vigtig sikkerhedsforanstaltning for at undgå skade på maskiner og udstyr. Ordentlig påkørselsbeskyttelse hjælper effektivt med at reducere nedetid og reparationsomkostninger. Det er langt nemmere og billigere at udskifte en ødelagt afspærring end at reparere et produktionsområde eller en ødelagt maskine.

 

Andre fordele

Det kan også have en positiv indflydelse på din forsikringsdækning at installere truckværn – eller gøre det muligt overhovedet at kunne blive forsikret. Du kan også være forpligtet til at installere truckværn af juridiske årsager. 


Hvilket beskyttelsessystem passer bedst til mit behov?

Før du investerer i påkørselsbeskyttelse er det vigtigt, at du stiller dig selv de følgende to spørgsmål: Hvad skal beskyttes? Og hvor skal det beskyttes?

1  Hvad skal beskyttes?

I de fleste tilfælde skal din beskyttelse være mere stabil og tungere end det udstyr, som det skal kunne stå imod. Når alt kommer til alt har en trækvogn mindre styrke end en gaffeltruck eller lastbil. Det er derfor vigtigt at identificere potentielle farekilder og vælge en passende beskyttelse som foranstaltning. Stabiliteten af truckværnet afhænger ikke kun af dimensionerne, men også af materialet og monteringsteknikken. Du kan finde flere informationer nedenfor.

2  Hvor skal der beskyttes?

Afhængigt af om truckværnet og afspærringerne skal bruges udendørs eller indendørs, er der forskellige krav til materialet. En kollision med udstyr kan ødelægge selve truckværnet, og rust kan forekomme, hvis der bliver brugt ikke-galvaniseret stålprodukter udenfor. Det skader produktet yderligere. Derfor skal du vælge et korrisionsressistent materiale til dine beskyttelsesprodukter, hvis de bruges udenfor. Du kan finde flere informationer nedenfor.


Hvordan skal mine truckværn og afspærringer monteres?

Montering af truckværn

Når du har besluttet dig for hvilket system, der efterlever din risikovurdering, er det næste skridt at montere systemet.

Når du monterer det på gulvet, har du valget mellem brug af cement eller skruer. Montering med cement tager længere tid, men det holder bedre på påkørselsværnene. Hvis du beslutter dig for at ty til skruerne, skal du altid sikre dig, at du bruger nogle, der er egnet til formålet. Vær især opmærksom på at placere produkterne i tilstrækkelig god afstand til genstanden, som skal beskyttes.

Skal produktet sættes fast på den genstand, som skal beskyttes (f.eks. kant- eller vægbeskyttelse), så kan det skrues på alt afhængigt af, om produktet er selvklæbende, magnetisk eller fastgjort med et plug-in-system. Under alle omstændigheder skal du også tage højde for monteringstypen, når du udarbejder foranstaltninger i henhold til din risikovurdering. 


Hvornår er det bedst at bruge et afspærringssystem?

Hvis du søger en løsning til at afspærre områder, guide folk eller sikre et midlertidigt fareområde, er et afspærringssystem det rette valg. Som en del af din risikovurdering skal du altid tjekke, om et enkelt afspærringssystem er nok til formålet, eller om et mere robust system er påkrævet. Mobile afspærringssystemer er typisk relevante som en flytbar løsning, der kan bruges til at reagere hurtigt og fleksibelt til skiftende omstændigheder. Fx hvis du vil reservere parkeringspladser. Til farlige områder skal der mere robuste afspærringer til.


Hvordan adskiller de forskellige systemer sig fra hinanden?

Valget mellem de forskellige former for afspærringer afhænger af formålet. Nedenfor er en oversigt over de tilgængelige produkter og deres anvendelsesmuligheder.


Andre produkter til at øge den operationelle sikkerhed

I vores shop finder du ikke kun påkørselsværn og afspærringer, men også andre produkter til at øge sikkerheden under dine interne processer. Her finder du en række brugbare produkter til det formål – fx nødbelysning, gulvmarkeringer og vejudstyr.