Korrekt opbevaring af farlige stoffer med opsamlingskar

Korrekt opbevaring af farlige medier med spildbakker og opsamlingskar

Man siger almindeligvis, at en dråbe olie kan forurene op til 1000 liter vand. I en sag med vandforurening i Tyskland, risikerer man en bøde eller fængsel i op til 5 år. Men hvad skal du gøre, så det ikke kommer til det?

Vi har hver dag med farlige medier at gøre og er ofte usikre på, hvad der skal lagres hvordan, således at mennesker, inventar og miljøet er optimalt beskyttet.

Vidste du, at du allerede fra ca. 3 kr. / liter* farligt væske kan beskytte dig? I det følgende fortæller vi dig, hvad der skal bemærkes.

 

 


Godt at vide om opsamlingskar og spildbakker

Hvilke egenskaber skal en spildbakke og opsamlingskar have til opbevaring af brændbare væsker?

Det afhænger af væsken, der skal lagres. Du kan vælge mellem spildbakker af plast (PE), stål eller rustfrit stål. Til opbevaring af vandforurenende eller antændelige medier såsom olie og lak bruges galvaniserede eller lakerede spildbakker. Når der lagres kemikalier såsom syrer og baser, bruges spildbakker af plast eller rustfrit stål. Spildbakker af rustfrist stål og plast (PE) er korrosionsbestandige og dermed velegnede til opbevaring af aggressive væsker.

For hvilke medier er en spildbakke af stål, rustfrit stål og plast bedst egnet?

 Det materiale, hvoraf en spildbakke er lavet, skal være særlig velegnet til de lagrede væsker. Som regel kan du orientere dig ved beholderen, hvori materialet er leveret. Til lagring af vandforurenende, brændbare medier, såsom olier og lakker egner sig spildbakker af stål, valgfri i en galvaniseret eller lakeret udgave. Til lagring af aggressive kemikalier, såsom syrer og baser, egner sig spildbakker, som er fremstillet af rustfrit stål eller plast.

Hvad skal også overvejes, når du vælger en spildbakke eller et opsamlingskar?

Spildbakker og opsamlingskar skal - afhængigt af anvendelsesopgaven - leve op til forskellige krav. F.eks. er spildbakker med integrerede lommer til gaffeltruck ideelle til transport med truck på fabriksområder. Desuden skal man være opmærksom på opsamlingsvolumen. Spildbakken skal ligeledes testes grundigt og skal være certificeret. Hver en spildbakke fra DENIOS er testet og certificeret.

Hvad er vigtigt ved opbevaring af brandfarlige væsker?

Lagerrummet skal være egnet, dvs. at en permanent ventilation, ex-beskyttelse og brandsikring skal være til stede.

Hvor høj må en spildbakke være, der skal anvendes til opbevaring af brændbare væsker?

Grundlæggende må højden af spildbakken og opsamlingskarret ikke overskride 500 mm, da der således ikke kan garanteres en tilstrækkelig ventilation. Er der alligevel brug for et højere kar, kan der for eksempel arbejdes med en teknisk ventilation.

Hvordan bestemmer du den korrekte opsamlingskapacitet?

En spildbakke skal kunne rumme indholdet af den største beholder og mindst 10% af det samlede lagrede gods. Hvis opbevaring af vandforurenende væsker er tilladt i vandbeskyttede områder, skal opsamlingskaret kunne rumme 100% af det samlede lagrede gods.

 

 


Hvordan tager du dig af spildbakken og sørger for korrekt opbevaring?

Spildbakke

  • Operatøren er ansvarlig for den påtænkte anvendelse.

  • Vedligeholdelse / servicering.

  • Spildbakken skal holdes fri for vand og snavs.

  • Skader på overfladebeskyttelsen skal repareres omgående.

  • Regelmæssige tests (min. 1 gang om ugen).

  • Spildbakkens stand (gitterriste) kontrolleres ved visuel inspektion hvert 2. år.

  • Resultatet skal dokumenteres og fremlægges på anmodning af den relevante myndighed.

Guide til opsamlingskar og spildbakker - Spørgsmål og svar

Kan jeg lagre to forskellige medier på et opsamlingskar?

Kontroller om lagring af de forskellige medier er tilladt i henhold til TRGS 510.

Vores DENIOS miljøguide indeholder en praktisk opbevaringstabel, der hjælper dig med at overholde bestemmelserne i henhold til loven.

 

Du kan bestille vores miljøguide gratis ved at trykke på linket herunder.

 

Bestil din gratis miljøguide her >>

 

 

Hvad skal der gøres, hvis der skal lagres et nyt medie på spildbakken, men som ikke er kompatibelt?

Hvis der er væske i, fjern først denne korrekt med egnede DENSORB absorbenter. Herefter rengøres karret grundigt, inden det bruges igen. Der skal altid fortages et eftersyn af spildbakken/opsamlingskarret mindst 1 gang om ugen.

Har du brug for yderligere inspektionshjælp, kan vi anbefale vores lækagedetektor, SpillGuard®. Med SpillGuard® får du et uafhængigt advarselssystem, der registrerer lækager med det samme. SpillGuard® udløser et audivisuelt signal i 24 timer, hvis den kommer i kontakt med væsker. Dette er en effektiv inspektionshjælp

Hvad skal jeg gøre, hvis det er en farlig væske, der er i opsamlingskarret allerede?

Fjern væsken med et DENSORB bindemiddel, som passer til det farlige medie. Bemærk yderligere, at DENSORB bindemidlet svarer til konsistensen af lækagen. Bindemidler er tilgængelige i tre forskellige versioner: olie, universal og special. Se dem her.

Hvad skal jeg gøre, hvis opsamlingskarret/spildbakken ikke længere er intakt?

Få et overblik over certificeringen, samt de angivende garantier fra producenten. Hvis du skulle bemærke nogen tegn på korrosion, skal spildbakken bortskaffes i henhold til loven. For at udføre en generel tæthedsprøve, kan du hælde vand i karret for at tjekke det for utætheder.

Hvilke hensyn skal tages ved transport af spildbakker/opsamlingskar?

En stor del af spildbakkerne og opsamlingskarrene er enkelte at transportere fra A til B vha. en gaffeltruck. Nogle modeller fås også med hjul. Skal en spildbakke transporteres, kan dette også ske på en palle. Under alle omstændigheder skal du sørge for, at karret er tomt. Skal transporten foregår på offentlige veje og ikke på virksomhedens område, må lovgivningen for transport af farlige medier betragtes.

Hvad skal du være opmærksom på, hvis spildbakken er lavet af plast (PE)?

De kan placeres både indendørs og udendørs, men ikke i et ex-zoneområde. Ved en udendørs installation, skal spildbakken og opsamlingskarret beskyttes mod nedbør. Spildbakker af plast må ikke anvendes til brændbare væsker.

 

 


Skal vi hjælpe dig med at finde det helt rigtige opsamlingskar?

Spildbakker og opsamlingskar bør vælges ud fra den væske, der skal lagres, for kun det rette valg af materiale (stål, rustfrit stål eller plastik) sørger for optimal sikkerhed og modstand mod de opbevarede kemikalier og brændbare væsker. 

Har du brug for hjælp til at finde det helt rigtige opsamlingskar eller den helt rigtige spildbakke, der dækker alle dine behov?

- Ring til os eller skriv en mail. Vi sidder klar til at rådgive dig om korrekt og sikkert opbevaring samt håndtering af kemikalier og olier.