6 tips: Sådan vælger du det rette skab til lithium-ion-batterier

Batteriskab til opbevaring af lithium-ion-batterier

Anvender du lithiumbatterier, er det en god idé at gennemgå deres opbevaring for at mindske risiciene ved overophedning og giftige gasemissioner. Generelt skal opbevaringen sikre en jævn temperatur, beskytte mod fugt, tilbyde sikker opladning og beskytte mod mekaniske skader.

På markedet hersker ”det vilde vesten”, da reglerne ikke følger med, og flere virksomheder disker op med kreative løsninger i alle prisklasser. Så for at du kan gøre dig en tryg investering og få en sikker opbevaring, lister vi her de 6 vigtige punkter, som du bør overveje, når du investerer i et batteriskab til lithium-ion-batterier. 

Lithium-ion-batterier

1.      Sørg for beskyttelse mod indvendig brand

Almindelige brandsikre skabe er designet til at modstå brande, der starter uden for skabet. Men de kan ikke modstå de brande fra lithium-ion-batterier, der starter inde i skabet. Sørg derfor for, at dit batteriskab er brandklassificeret til beskyttelse mod indvendige brande – ellers vil beskyttelsen være utilstrækkelig. For at sikre at sikre, at dit skab kan tåle en indvendig brand i mindst 90 minutter, skal det være testet og godkendt i overensstemmelse med EN 1363-1 til indvendig brand.

 

2.      Sørg for, at skabet har integreret ventilation

For at undgå en for stor varmebelastning er det vigtigt, at du opbevarer dine lithium-ion-batterierne under optimerede betingelser for opladning og opbevaring. Varm luft skal ventileres konstant for at undgå overophedning – og det er især vigtigt at have en integreret ventilation, der er i stand til at ventilere al den varme, før overbelastningen indtræffer. Det er altafgørende, da gasserne er særdeles giftige. 

3.      Oplad batterierne sikkert

Er der den mindste sandsynlighed for, at du kommer til at bruge dit skab som ladestation, så bør du allerede fra starten vælge et skab, som er skabt til formålet. Men hvis du selv forsøger at koble noget sammen, kan blive både dyrt og farligt. Derfor er et lithiumskab til opladning essentielt, da det har en stribe stikkontakter af høj kvalitet med metalhus og jordede stikkontakter. Stikkontakterne er klar til brug og er placeret på skabets bagvæg.

 

4.      Har et ordentligt alarmsystem

Cykler, værktøj og andet elektronik bliver ofte brugt om dagen og opladet om natten. Det er sikkert derfor, at de fleste brande sker, når vi sover. Så sørg for at have et skab, der alarmerer korrekt og er forbundet med elektronisk styring inkl. potentialfri alarmkontakt til ejendomskontrol. Der findes forskellige typer alarmmoduler, hvor alarmen sker via et samlet alarmsystem eller som en sms. Et særskilt brandbekæmpningssystem ”Fire supression system” hæmmer brandens udvikling og giver omgivelserne tid til at reagere i tide.

Råd til sikker opbevaring af lithium-ion-batterier

5.      Sørg for, at det er muligt at evakuere skabet

Placér skabet tæt på en udgang, så det er nemt at flytte ud, hvis der skulle ske en brand i batteriskabet. Skabet har en høj vægt på ca. 500 kg, så sørg for at have et skab med en integreret bund. På den måde kan du evakuere skabet med en lastbil – både i tilfælde af brand, men også hvis du vil flytte skabet af andre årsager. Hvis du har et skab uden en base, der står direkte på jorden, vil det kræve meget arbejde for dig at flytte eller evakuere skabet.

 

6.      Undersøg om brandbeskyttelsen er testet

Markedet eksploderer i øjeblikket og er nu fyldt med batteriskabe. Men nogle gange går det en kende for stærkt for leverandørerne. Derfor er det vigtigt nøje at undersøge, hvilke certifikater der er til rådighed, og hvornår skabet rent faktisk kan holde til ild. Stil kontrolspørgsmål til leverandørerne, så du får fuld beskyttelse. Og for at du kan være sikker, skal du anmode om dokumentation og certifikater for udførte tests og godkendelser. 

Som et globalt selskab har DENIOS i flere år arbejdet for at få et overordnet billede af, hvordan forskellige lande, forsikringsselskaber og myndigheder tænker over lithium-ion-batterier. Baseret på de mønstre, som de ser, fremsættes der derefter anbefalinger til at forhindre problemerne i stedet for at vente på, at hændelserne opstår med strengere juridiske krav som følge. Dette har gjort DENIOS til den første med en sikker opbevaringsløsning, der er certificeret.

Vores råd til dig: Gennemgå din opbevaring for at reducere risikoen for overophedning og giftige gasser. Forebyggende foranstaltninger er nødvendige for at beskytte personale og ejendom. Forsikringsselskaber kræver ofte brandklassificeret opbevaring med brandslukningssystemer til brug af batterier og opbevaring.

Med et batteriskab fra DENIOS har du den bedste beskyttelse, som markedet på nuværende tidspunkt kan tilbyde.

Som en moderne og succesrig virksomhed har DENIOS i 35 år sat nye standarder i Europa inden for miljøbeskyttelse og arbejdssikkerhed. Og her det professionel rådgivning, omfattende kendskab til love og mange års ekspertise inden for fremstilling og udvikling der har gjort DENIOS førende på markedet. Alt sammen for at kunne give vores kunder produkter af høj kvalitet til at beskytte miljøet og sikre en høj arbejdssikkerhed.