Lithium-ion-batteri

Lithium-ion-batterier: Hvad er risikoen, og hvordan opbevarer du dem?

Dine lithium-ion-batterier kan bryde i brand, når du mindst venter det. De er selvantændelige, udskiller giftige dampe ved brand – og så kan de forsyne sig selv med ilt til at brænde i over en uge. Så det er lige så nytteløst at slukke det med vand, som at skyde pile i vejret. Men du behøver ikke at vinke farvel til dine elcykler, el-værktøj og i det hele taget din effektivitet.


Bliver dine lithium-ion-batterier udsat for de seks farer?

Brændt lithium-ion-batteri

Der er seks påvirkninger, der kan tænde op under dine batterier som et bål til Sankthans:

  • Overopladning eller opladning med uegnede opladere: De varme temperaturer kan fyre op under cellerne i dit batteri. Og så opvarmer de elektrolytvæsken, som frigiver giftige dampe - helt uden at du kan spotte eller lugte dem
  • Andre varmekilder fx sollys 
  • Beskadigelse fra fx tab eller slag: Der er altid en risiko for, at du kan skade dine batterier, når du bruger og håndtere dem. Og det kan deformere batteriet, som så kan ende i flammer
  • Kulde: Hvis dit batteri bliver udsat for kulde over længere tid, kan det blive dybafladet. Og sætter du det så til at oplade, er der risiko for brand
  • Fugt: Fugtige omgivelser, nedbør og kondens kan føre til kortslutning af dine batterier
  • Fejl fra producenten: Selvom standardkravene til batterierne er tårnhøje, er det umuligt at gardere sig fuldstændigt mod fejl. Derfor kan dine batterier bryde i brand - også selvom du håndtere dem lige efter bogen.

De høje temperaturer kan affyre startskuddet til en kædereaktion kaldet ’thermical runaway’, hvor celler på skift går i opløsning og frigiver deres varme. Og så er de ikke til at stoppe. Branden kan både være lynhurtig og eksplosiv eller langsom og ulmende. Så det er en farlig cocktail for din virksomhed, at branden både er umulig at forudsige og er svær at slukke.

Blandt kilderne er opladning den helt store synder – og din virksomhed står derfor over for noget af en risiko, hvis du er en af dem, der udnytter dit værktøjs effektivitet til fulde ved at oplade det om natten. For hvad gør du, hvis de bryder i brand, når du er langt væk i drømmeland? 


Stop tiden: Få 90 minutter til at redde din virksomhed

Ligger dine batterier frit fremme, får ilden hurtigt fat i dine ejendele – hvis ikke hele bygningen. Men det kan du forhindre ved at opbevare og oplade dem i et brandsikkert skab. Forestil dig, at du kunne stoppe tiden i 90 minutter, hvor du kan nå at få skabet og batterierne et sikkert sted hen. Det kan du med vores brandsikre skabe til lithium-ion-batterier, der har 90 minutters brandsikkerhed både indefra og udefra iht. EN 1363-1 og 14470-1. Brandsikkerheden får du i begge typer af skabe:


Få besked når dit batteri brænder

Vil du gerne komme tilbage til en hel bygning mandag morgen? Med vores SmartStore- og SafeStore Pro-modeller får du besked, hvis sensorerne i skabet opfanger røg eller stigende temperaturer. Så kan du reagere og evakuere, inden det er for sent. Se alle fordelene her:

 

 

3-trins alarmsystem til lithium-ion-batterier

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om farerne ved lithium-ion-batterier, opbevaringsmulighederne eller skal vi hjælpe dig med at finde den rigtige løsning til dig? Så fang os på 76 24 40 80 eller info@denios.dk.